Matoppskrifter

Oppskrifter
Vi tar gjerne mot tips om gode retter med mandelpotet. Send en e-post til Fjellmandel Oppdal SA med din favorittoppskrift.

Koking av mandelpoteter

Alle som koker mandelpoteter har sikkert opplevd at potetene koker sund. Det er det naturlig høye tørrstoffinnholdet som er årsaken til dette. Ved å gjødsle sterkt med nitrogen f.eks., kan tendensen til sundkoking reduseres, men da mister mandelpoteten sitt særpreg. I stedet for å framstå som delikat gul og mjølen blir den hvit og vassen. Derfor må vi bare finne oss i å ta visse forholdsregler under koking av mandelpoteter.

Noen koketips

Dampkoking
Legg potetene på en rist i kasserollen og fyll vann opp til risten. Sorter potetene til mest mulig lik størrelse. Hvis størrelsen varierer mye vil de minste lett koke sund før de største er gjennomkokt. En langsgående kløyving av de største potetene kan i mange tilfelle redusere problemet med ulik koketid ved stor varisjon i knollstørrelsen. Dampkok potetene i 8-15 minutter – avhengig av størrelsen. Trekk kasserollen til side eller slå av kokeplaten de siste minuttene.

 

060625Mandelpotet_005Koking i vann
Jevnest mulig knollstørelse (se damkoking). Legg potetene i en kjele med vann, kok opp og la koke i 5-10 minutter, slå av platen eller trekk kjelen til side. Under overvåking kan potetene koke til de er ferdige, men OBS: Vær på vakt – plutselig er sundkoking et faktum!

Slå av vannet når potetene er ferdigkokt og sett kjelen tilbake på platen et øyeblikk slik at den siste vannskvetten fordamper. Legg over et håndkle eller lignende hvis det går litt tid før servering.

Diverse
Potetene kan være med eller uten skall. Ved koking av skrelte poteter i vann, kan det med fordel tilsettes salt. Hvor mye blir en smakssak, men personlig synes jeg 2-3 teskjeer grovsalt per liter vann smaker bra. Hvis potetene kløyves på langs før koking vil saltet trenge dypere inn i potetene. Kløyvde poteter må overvåkes ekstra nøye for å unngå sundkoking.

Lykke til og god appetitt!
Kilder: Fjellmandelkompaniet, egne erfaringer

 

Oppbevaring og lagring av Fjellmandel

For å bevare den gode smaken og den gode kvaliteten Fjellmandel har, er det viktig at den blir oppbevart /lagret riktig. Her får du noen tips:

Vasket Fjellmandel- Dette er en ferskvare, og bør nytes innen kort tid. Potetene bør lagres mørkt og kjølig, ved en temperatur 4-8 ºC.

 Uvasket Fjellmandel- Disse potetene tåler lengre tids lagring, men pass på at potetene lagres kjøling og mørkt, ved en temperatur 4-8 ºC.

Temperatur for lagring av Fjellmandel: 4-8 ºC- Dersom potetene oppbevares ved for høy temperatur, så vil de fort bli myke og etter hvert kan de også sette groer. Lagres potetene ved for lav temperatur, så vil de få en litt annen smak: de vil få en søtlig smak. Dette skyldes stivelsen i poteten blir omdannet til sukker.

Grønne poteter- lysforhold under oppbevaring- Fjellmandel (og annen potet) bør ikke utsettes for sollys, da dette gir grønne poteter som ikke er egnet til å spise. Grønne poteter inneholder solanin og klorofyll, derav fargen. Solanin er et glykolalkaloid som forekommer naturlig i alle planter i søtvierfamilien, og som for disse planetene er en beskyttelse mot angrep av sopp og bakterier. Solanin er svært giftig for både mennesker og dyr, selv i små doser. Solaninet i knollen kan ikke fjernes ved å skjære vekk de grønne delene av knollen